وکیل خانواده

وکیل در دعاوی خانواده

آیا وکیل دادگستری در دعاوی خانواده اجازه ورود در دعوا را دارد و یا به عبارتی طرفین دعاوی خانواده می توانند به دادگاه وکیل معرفی نمایند؟

به طور کلی دعاوی خانواده به دو دسته از دعاوی همراه با ترافع (نزاع بین دو طرف) و غیر ترافعی تقسیم می گردد. در حقیقت مجموعه عناوین این دعاوی را قانونگذار طی مواد قانونی کاملاً مشخص نموده و از طرفی در قوانین دیگر به وکیل دادگستری حق ورود در این دعاوی را به عنوان وکالت در امور قضایی داده است .

دعاوی خانواده کدامند؟

دعاوی خانواده یا همان دعاوی که در صلاحیت دادگاه خانواده قرار دارند در حقیقت مجموعه دعاوی هستند که قانونگذار ایران در ماده 4 قانون حمایت خانواده در هجده بند که در ذیل خواهد آمد آن ها را ذکر نموده است. که قطعاً وکلای دادگستری حق ورود در این موضوعات را به عنوان وکیل دادگستری جهت امر دفاع نیز دارند که اصطلاحاً در جامعه به این وکلا وکیل خانواده یا وکیل دعاوی حقوق خانواده می گویند.

در متن ماده 4 قانون حمایت خانواده آمده است که رسيدگي به امور و دعاوي زير در صلاحيت دادگاه خانواده است:

  • نامزدي و خسارات ناشي از برهم زدن آن
  • نکاح دائم، موقت و اذن در نکاح
  • شروط ضمن عقد نکاح
  • ازدواج مجدد
  • جهيزيه
  • مهریه
  • نفقه زوجه و اجرت المثل ايام زوجيت
  • تمکين و نشوز
  • طلاق، رجوع، فسخ و انفساخ نکاح، بذل مدت و انقضاي آن
  • حضانت و ملاقات طفل
  • نسب
  • رشد، حجر و رفع آن
  • ولايت قهري، قيمومت، امور مربوط به ناظر و امين اموال محجوران و وصايت در امور مربوط به آنان
  • نفقه اقارب
  • امور راجع به غايب مفقود الاثر
  • سرپرستي کودکان بي سرپرست
  • اهداي جنين
  • تغيير جنسيت

طبق قانون وکیل از آنجا که رسیدگی به این دعاوی در صلاحیت دادگاه خانواده می باشد باید برای اقامه دعوا آن ها را در دادگاه های خانواده مطرح نماید.

ما در این مقاله سعی داریم تا به صورت مختصر هر یک از این دعاوی را خدمت شما معرفی کنیم و بگوییم که وکیل در این دعاوی چه مسئولیت هایی را می تواند داشته باشد.

نامزدی و خسارات ناشی از برهم زدن آن

قبل از آن که به دعاوی نامزدی و خسارات ناشی از آن بپردازیم و بگوییم وکیل در این گونه دعاوی چه کمک هایی به موکل خود می تواند بکند اصلاً باید دید که نامزدی به چه دورانی می گویند.
بسیار دیده شده از گفتارهای عامیانه اشخاص در جامعه ، زوجین پس از عقد و قبل از مراسم عروسی خود را نامزد یکدیگر می پندارند و این امر که هنوز در یک خانه زندگی نمی کنند و یا هنوز مراسم عروسی برگزار نکرده اند را معادل کلمه نامزدی می پندارند.
ولی باید گفت که این تصور بسیار غلط است زیرا نامزدی در قانون مدنی ایران وعده ازدواج نامیده شده و همینطور به کسانی که عقد نکاح را جاری نموده اند دیگر عنوان نامزد را نمی توان اطلاق نمود. و در حقیقت آن ها را دیگر باید زوجین نامید.
پس به دوران آشنائیت و قبل از ازدواج که زوجین به هم وعده ازدواج داده اند در حقوق ایران نامزدی می گویند.
clipart853231

دوستان عزیزم به این نکته دقت کنید:

به هر رابطه ی دختران و پسرانی که بین آن ها زوجیت وجود ندارد نامزدی گفته نمی شود بلکه به رابطه ای نامزدی گفته میشود که طرفین به یکدیگر وعده ازدواج داده باشند

پس از تعریف مختصر نامزدی و معلوم شدن شرایط کلی آن باید به این موضوع پرداخت که اساساً دردوره نامزدی چه دعاوی می تواند پیش بیاید که در بند 1 ماده 4 قانون حمایت از خانواده به آن پرداخته شده است.
از آنجا که نامزدی طبق قانون ایران یک نوع عقد جایز به حساب می آید و در عمده عقود امکان دارد طرفین در برابر یکدیگر متعهد بر انجام امور یا ترک اموری باشند پس به همین خاطر امکان ایجاد اختلاف بین نامزدها وجود دارد اختلافاتی که ناشی از مسئولیت قرادادی و یا مسئولیت مدنی و یا حتی مسئولیت کیفری اشخاص باشد.
عمده اختلافات در دوران نامزدی برمی گردد به دعاوی همچون استرداد هدایا پس از برهم خوردن نامزدی ، فریب دادن دختر در امر نامزدی و یا مطالبه زیان های مادی و معنوی به سبب برهم زدن عقد نامزدی.
وکیل در این گونه دعاوی با اطلاعاتی که از موکل خود می گیرد می تواند در جهت احقاق حق موکل به خوبی عمل نماید مثلاً موکلی که ادعای ورود خسارات معنوی به سبب برهم خوردن عقد نامزدی از طرف خود را دارد و به وکیل مراجعه نموده وکیل مورد نظر با داشته های علمی و حقوقی خود می تواند در جمع آوری ادله محکمه پسند جهت اثبات دعوای موکل خود قدم بردارد.
لازم به ذکر است اثبات دعوای ورود خسارت معنوی به سبب برهم زدن نامزدی یکی از سختترین دعاوی از جهت اثبات حق زیان دیده در دادگاه ها می باشد که نیازمند تخصص و تجربه وکیل در روش احقاق حق می باشد.

نکاح دائم، موقت و اذن در نکاح

اگر به صورت کاملاً ساده بخواهیم نکاح را تعریف نماییم باید بگوییم نکاح قراردادی است که زن و مرد را شریک در زندگی یکدیگر می نماید و پس از به وجود آمدن این شراکت نهادی را به نام خانواده ایجاد می کند.
در حقوق ایران به تبعیت از فقه اسلامی (فقه امامیه) دو نوع نکاح یا همان ازدواج وجود دارد که البته هر یک با دیگری کمی متفاوت است ولی باید گفت که اثر هر یک ایجاد زوجیت بین زن و مرد می باشد.
در مورد نهاد حقوقی نکاح در حقوق ایران احتمال ایجاد دعاوی مختلفی وجود دارد که در مقالات دیگر تارنمای وکیل خانه می توانید آن را بیابید.
اما در مورد وکالت در دعاوی مربوط به نکاح دائم ، موقت و اذن در نکاح باید گفت از آنجا که این دعاوی دارای نکاتی بسیار فنی و ریز در در اثبات یک رابطه حقوقی می باشند از این رو توصیه می شود حتماً در این گونه موارد از حضور وکیل دادگستری استفاده نمایید و یا حتی المقدور از مشاوران حقوقی استفاده کنید.
clipart853231

دوستان عزیزم به این نکته دقت کنید:

هیچگاه فرآیند دادرسی را با کارهایی که روزانه در اداره ها انجام می دهید اشتباه نگیرید این را بدانید گاهی حتی یک کلمه اشتباه می تواند حق محرز شما را در دادگاه از بین ببرد تا جایی که شاید هیچوقت توانایی بدست آوردن آن را دیگر نداشته باشید

در حقیقت یک وکیل می تواند با منابعی که از ادله در دست دارد و یا حتی بعضاً این منابع به صورت مستتر در مدارک هر چند پیش و پا افتاده از نظر عامه ی مردم باشد باعث احقاق حق موکل خود گردد.
در مورد دعاوی مربوط به نکاح دائم ، موقت و اذن در نکاح هم نیز باید گفت که اثبات ادعا در این دعاوی را می توان از سختترین انواع اثبات دانست و حتی گاهاً این ادعاها قابلیت اثبات هم نیز ندارند.

شروط ضمن عقد نکاح

رسیدگی به دعاوی شروط ضمن عقد نکاح نیز همانند دیگر دعاوی ماده 4 قانون حمایت خانواده در صلاحیت دادگاه خانواده می باشد.
همانطور که گفتیم نکاح نوعی عقد و یا با مسامحه نوعی معامله به حساب می آید و از همین روی طرفین تا جایی که توافقات آن ها مخالف نظم عمومی ، اخلاق حسنه و یا قوانین آمره نباشد می توانند در عقد نکاح با یکدیگر توافق کنند. توافقاتی که طی انعقاد عقد نکاح صورت می پذیرد می تواند به صورت شروط ضمن عقد نکاح در میان زوجین مستقر گردد.
از آنجا که نقض این شروط یا ادعایی بر وجود شرطی و یا انکار وجود شرط مورد ادعای یکی از زوجین می تواند ایجاد کننده ترافعی در دادگاه باشد از این رو زوجین می توانند برای اثبات ادعای خود نیز به دادگاه رجوع نمایند و همانطور که قبلاً گفتیم رسیدگی به این دعاوی در صلاحیت دادگاه خانواده می باشد.
یک وکیل با اطلاعاتی که از شرایط عمومی قراردادها و همینطور شرایط اختصاصی عقد نکاح دارد ، می تواند در اثبات ادعای موکل و یا رد ادعا طرف مقابل موکل خود بسیار کارآمد عمل نماید.
در دیگر دعاوی ماده 4 قانون حمایت خانواده نیز وکیل دادگستری می تواند نقش مهمی را ایفاء نماید و قطع به یقین می تواند موجب عدم تضییع حقوق شما گردد .

در این مقاله سعی داشتیم به صورت کاملاً مختصر و کلی به ارائه مطلب در مورد دعاوی حقوقی و نقش وکیل در این گونه پرونده ها بپردازیم. البته شما می توانید در مقالات دیگر وکیل خانه مطالبی کاملتر و تخصصی را در مورد دعاوی خانواده و نقش وکیل دادگستری در آن ها پیدا نمایید.